GİRİŞ;
Film eleştirmeni değilim ama izlediğim güzel filmler üzerinde yorum yapıp düşüncelerimi yazmakta bir sakınca görmüyorum özellikle gündem olabilecek filmler üzerinde. Bu açıdan ilk film değerlendirmem KÜBRA filmi üzerinde olacak hadi başlayalım.
1- PEYGAMBERLERE İLK VAHİY GELDİĞİNDE PSİKOLOJİK DURUMLARI
Siyer kitaplarında Hz. Peygambere ilk vahiy olarak ” OKU ” emri geldiğinde ne kadar şok bir psikolojiye düştüğünü anlatıyor. Evine gidip Hz. Hatice annemize üstümü örtün diyerek korkusunu belli etmişti sanki belli olmayan bir şeyden kaçıyor gibi. Onun için ikinci ayet şöyle geliyor ” Ey örtüsüne bürünen elçi – Müddessir(1-5) bu ayeti psikolojik manası aslında şuydu; sen bir peygambersin bir hayal görmedin nitekim bu ayetten sonra Hz. Peygamber kendine gelerek Peygamberlik görevine başlıyor. Bütün bunları bu filme nasıl yansıtmışlar, baş kahramanımız Gökhan’a Kübra adlı birinden sen özelsin diye bir mesaj geliyor. Gökhan ilk başta umursamıyor ama Kübra gelecek ile ilgili haberler verince ve bu haberler doğru çıkınca Gökhan bu haberleri Allah’tan geldiğine inanmaya başlıyor. Aslında filmin daha ileri bölümlerinde Gökhan’ın geçmişte din ile bir alakası olmadığını askerde bulunduğu koğuşuna teröristler baskın yaptığı ve bütün arkadaşları şehit olduğu tek o kurtulduğu bu olay sonrasında bütün hayatı değişiyor ve Müslüman olmaya karar veriyor. Namaza başlıyor içkiyi bırakıyor filmin başında bir gün bir arkadaş grubu ile bir arada iken bir arkadaşı eskiden böyle değildin bir büyüğü tek başına götürürdün. O sahnede bu arkadaşı ile ufak bir tartışma yaşıyor ve hatta o ortamı terk ediyor. Bunu söylememin sebebi biz şöyle inanıyoruz bütün peygamberler peygamber olmadan önce bile günahsızdır çünkü Allah tarafından korunmuşlardır. Örneğin; Hz. İbrahim’in babası put yapan ve onları satan biriydi ama Hz. İbrahim hiç bir zaman putlara tapmadı. Hz. Peygamberimiz hiç bir zaman Mekke toplumunun putlarına tapmadı, çünkü Allah hepsini o pis eylemlerden korudu ama filmin baş kahramanı Gökhan güya vahiy almadan önce içki kumar gibi eylemler içindeydi. Burada bizim öğrendiğimiz bir peygamber algısından farklı bir algı var bu noktada filme bir eleştiri yapabiliriz.
2- ARAF- 143
Filmde bir çok sahne tartışmalı ama benim en çok dikkatimi çeken sahnesi baş kahramanımız Gökhan’ın telefonuna gelen art arta ” Allah’tan gelen haberler ” üzerine psikolojik bunalım geçirip İstanbul’u net gören bir tepeye çıkıp Allah’a yakararak onu görmek istediğini belirttir. Bunun üzerine güya Allah karşıdaki binaya tecelli eder bina param parça olur Gökhan da bayılır, kalktığında Allah’ım haddimi aştım affet der. Aslında bu sahneyi izleyen herkesin aklına Araf-143 den alınan bir ayetin sahneye yansıtılması olduğunu çok iyi anlar. Hz. Musa Allah’ı görmek istiyor, Allah şu karşı ki dağ dayanırsa sende beni görürsün sonra Musa peygamberimizin bayılması ile neticelenmesi sonucunda Allah’tan af dilemesi. Bu olayın bir farklı versiyonu filmde oluyor. Yönetmen niye böyle bir şey yapmış bilemem ama bence çok tartışmalı sahne olmuş.
3-YAPAY ZEKA
Filmin sonunda bir adam Gökhan’a gelip ben bir program çıkarttım ama program kötü insanların eline geçti ve program iletişime geçtiği herkese sanki Vahit getiriyor gibi mesajlar atıyor( şu an hatırlamıyorum rakamı ) adam şöyle devam ediyor şu an İstanbul da 100 kişiye aşkın kendini Peygamber zanneden insan var. Yani Gökhan’a gelen mesajlar Vahiy değil yapay zekanın kontrolden çıkmış hali, düşünebiliyormusunuz en basit bir program kontrolden çıkınca birilerinin peygamber olduğuna inandırıyor ve bu kişiler etrafındaki bazı insanların kendisini peygamber olduğuna ikna ediyor. Bu bir film bu kadar basit ama gerçek hayatta yapay zekanın ne kadar tehlikeli bir boyuta ulaşabileceğine dair bir ipucu en azından ben öyle değerlendiriyorum. Sonuç olarak Kübra filmi her açıdan izlemek lazım ve tartışmak lazım. Selam ve Dua ile…